Burak cukrowy od XVIII wieku jest surowcem do produkcji cukru. Burakiem cukrowym żywili się mieszkańcy osad i wsi, wykorzystując go na różne sposoby. Cukrownie w Polsce mają bogatą historię i tradycje. Bardzo często to właśnie w cukrowniach skupiało się całe życie osad, zakłady cukrownicze były miejscem gdzie zatrudnienie znajdowała większość mieszkańców wsi.
Izba Pamięci Cukrownictwa promuje historię cukrownictwa w regionie, aby zachęcić turystów i mieszkańców do zwiedzenia Izby rozwija się i daje nowe propozycje.
Jednym z wydarzeń promujących był Dzień Buraka Cukrowego zorganizowany wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich w Jędrzejowie. Panie przygotowały pyszne przysmaki na bazie buraka, a dla tych, którzy chcieliby sami przygotować jakąś potrawę z tego surowca organizatorzy wydali broszurę o "50 sposobach wykorzystania buraka cukrowego".
Napisz komentarz
Komentarze