Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Dzień Buraka Cukrowego w Częstocicach

Cukrownia "Częstocice" była jedną z pierwszych cukrowni powstałych na terenie Królestwa Polskiego. Na terenie dawnego zakładu powstała Izba Pamięci Cukrownictwa.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Podziel się
Oceń

Burak cukrowy od XVIII wieku jest surowcem do produkcji cukru. Burakiem cukrowym żywili się mieszkańcy osad i wsi, wykorzystując go na różne sposoby. Cukrownie w Polsce mają bogatą historię i tradycje. Bardzo często to właśnie w cukrowniach skupiało się całe życie osad, zakłady cukrownicze były miejscem gdzie zatrudnienie znajdowała większość mieszkańców wsi.
 

Izba Pamięci Cukrownictwa promuje historię cukrownictwa w regionie, aby zachęcić turystów i mieszkańców do zwiedzenia Izby rozwija się i daje nowe propozycje.
Jednym z wydarzeń promujących był Dzień Buraka Cukrowego zorganizowany wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich w Jędrzejowie. Panie przygotowały pyszne przysmaki na bazie buraka, a dla tych, którzy chcieliby sami przygotować jakąś potrawę z tego surowca organizatorzy wydali broszurę o "50 sposobach wykorzystania buraka cukrowego".


Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama