Wiosna to doskonały czas na świeże lekkie i kolorowe sałatki np. z awokado
Awokado to owoc o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Bardzo smaczne i zdrowe, idealne do kanapek - lekko rozgniecione widelcem z odrobiną startego czosnku, soli, pieprzu, soku z limonki i dobrej oliwy; świetne z pomidorem, niezastąpione w sałatkach.
Dlatego dziś przepis na "Wiosenną Sałatkę z Awokado"
SKAŁDNIKI :
2 dojrzałe awokado
1 opakowanie mixu sałat
Mozzarella w kulce
ok. 10-15 pomidorków koktajlowych
1 ogórek szklarniowy
4 ugotowane jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
świeży koperek
sól i świeżo mielony pieprz
WYKONANIE:
Awokado, ogórka kroimy w kostkę. W salaterce układamy sałatę, dodajemy awokado i ogórka, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i dodajemy do sałatki. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki , mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypujemy koperkiem.
Sałatkę możemy podać z bagietką bądź razowym chlebkiem.
SMACZNEGO :)
Napisz komentarz
Komentarze