Przepis na Ciasto Czekoladowe
Składniki:
80 g masła
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
1/2 szklanki mleka
2 jajka
150 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W rondelku umieszczamy pokrojone masło oraz połamaną na kostki czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy.
W misce ubijamy jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Następnie do mąki dodajemy ubite jajka oraz masę czekoladową i ubijamy na minimalnych obrotach miksera lub mieszamy rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy (21 cm ) i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
Po tym czasie, gdy ciasto wystygnie polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Napisz komentarz
Komentarze