Nie wyobrażamy sobie świąt bez jajek czy barszczu z białą kiełbasą. Dziś przepis na domową białą kiełbasę.
Aby zabrać się za przygotowanie kiełbasy domowej musimy zaopatrzyć się w odpowiednią końcówkę do nadziewania wędlin bądź zakupić nadziewarkę. No ni oczywiście jelita kiełbasiane, te najlepiej kupić na targu.
Biała Domowa Kiełbasa
SKŁADNIKI :
1 kg. Łopatki wieprzowej
1 kg. karkówki
5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, sól peklowa, pieprz czarny mielony, ziele angielskie mielone , majeranek
2 szklanki wody
Jelita kiełbasiane ok. 2 metrów (kupione na targu. Następnie wkładamy je do słoika i solimy, przechowujemy w lodówce).

Zdjęcie 1. Kiełbasa surowa w jelicie
WYKONANIE :
Mięsa mielimy w maszynce, dodajemy sól peklową i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy, dodajemy szklankę wody i znów mieszamy, gdy mięso wciągnie wodę dodajemy kolejną szklankę i znowu mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie:
Jelita wyjmujemy z lodówki i moczymy w wodzie ok. 1 godz.
Mięso wyjmujemy z lodówki, jeszcze raz mieszamy. Jeden koniec jelita związujemy sznurkiem i nawlekamy na końcówkę do nadziewania i następnie przepuszczamy mięso przez maszynkę i nadziewamy jelita.

Zdjęcie 2. Nadziewana kiełbasa w maszynce do mięsa
Przygotowaną w ten sposób kiełbasę możemy powiesić na dwie godziny. Po tym czasie parzymy w gorącej wodzie (70 st. C) i mamy gotową białą kiełbasę na wielkanocny barszcz. Ewentualnie możemy upiec ją w piekarniku lub jeżeli mamy wędzarnię możemy wędzić.

Zdjęcie 3. Parzenie kiełbasy w gorącej wodzie (70 stopni C )
.jpg)
Zdjęcie 4. Parzona biała kiełbasa w jelicie
Jeżeli chcemy pieczoną to piekarnik rozgrzewamy do 90 st. C (grzanie góra/dół). Wkładamy kiełbasę. Pieczemy przez około 1 godzinę.

Zdjęcie 5. Domowa kiełbasa z piekarnika
Pieczeń Rzymska z Jajkiem
Składniki:
400 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki)
400 g karkówki
1 surowe jajko
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki bułka trata
1 łyżka masła do wysmarowania foremki
przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, po 1 łyżeczce zmielonego pieprzu, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryka słodka
Wykonanie:
Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy, jajko oraz bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy dłońmi na jednolitą masę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę keksową o długości minimum 30 cm smarujemy masłem i wysypać bułką tartą. Masę mięsną wykładamy na blat lub deskę wyłożoną folią spożywczą formujemy prostokąt o długości formy. Wzdłuż jednego boku prostokąta z mięsa, kilka centymetrów do brzegu, układamy w rzędzie jedno przy drugim ugotowane jajka. Zwijamy mięso z jajkami w roladę, zlepiamy końce i przenosimy do przygotowanej keksówki. Wierzch posypujemy czosnkiem papryką i majerankiem. Pieczemy godzinę i gotowe.

Zdjęcie 6. Wielkanocne smakołyki

Zdjęcie 7. Wielkanocne smakołyki

Zdjęcie 8. Wielkanocne smakołyki
Przepis na zakwas do białego barszczu.
150 g. wysiewek żytnich
1 1/2 litra wody
4 ząbki czosnku
2 skórki z chleba żytniego razowego.
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy wysiewki, dodajemy czosnek, i skórki z chleba. Całość zalewamy przegotowaną, letnią wodą i lekko mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni. Żur kisimy do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu. Następnie zakwas przecedzamy i przelewamy do butelki lub słoika. Tak przygotowany zakwas można przelać do butelki lub słoika. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO :)
Napisz komentarz
Komentarze