Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Advertisement
Reklama
Reklama

Smaki Basi odc. 21 - Biała kiełbasa

Święta Wielkiej Nocy tuż, tuż warto więc na świąteczny stół przygotować coś pysznego. Dziś przepisy na dania wielkanocne.
Reklama dotacje unijne dla firm MŚP
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Podziel się
Oceń

Nie wyobrażamy sobie świąt bez jajek czy barszczu z białą kiełbasą. Dziś przepis na domową białą kiełbasę.

Reklama dotacje unijne dla firm

Aby zabrać się za przygotowanie kiełbasy domowej musimy zaopatrzyć się w odpowiednią końcówkę do nadziewania wędlin bądź zakupić nadziewarkę. No ni oczywiście jelita kiełbasiane, te najlepiej kupić na targu.

 

Biała Domowa  Kiełbasa

SKŁADNIKI :

1 kg. Łopatki wieprzowej

1 kg. karkówki

5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, sól peklowa, pieprz czarny mielony,  ziele angielskie mielone , majeranek

2 szklanki wody

Jelita kiełbasiane ok. 2 metrów (kupione na targu. Następnie wkładamy je do słoika i solimy, przechowujemy w lodówce).

Zdjęcie 1. Kiełbasa surowa w jelicie

 

WYKONANIE :

Mięsa mielimy w maszynce, dodajemy sól peklową i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy, dodajemy szklankę wody i znów mieszamy, gdy mięso wciągnie wodę dodajemy kolejną szklankę i znowu mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. 

Po tym czasie:

Jelita wyjmujemy z lodówki i moczymy w wodzie ok. 1 godz. 

Mięso wyjmujemy z lodówki, jeszcze raz mieszamy. Jeden koniec jelita związujemy sznurkiem i nawlekamy na końcówkę do nadziewania i następnie przepuszczamy mięso przez maszynkę i nadziewamy jelita. 

 Zdjęcie 2. Nadziewana kiełbasa w maszynce do mięsa

Przygotowaną w ten sposób kiełbasę możemy  powiesić na dwie godziny. Po tym czasie parzymy  w gorącej wodzie (70 st. C) i mamy gotową białą kiełbasę na wielkanocny barszcz. Ewentualnie możemy upiec ją w piekarniku lub jeżeli mamy wędzarnię możemy wędzić. 

Zdjęcie 3. Parzenie kiełbasy w gorącej wodzie (70 stopni C )

 

Zdjęcie 4. Parzona biała kiełbasa w jelicie

 

Jeżeli chcemy pieczoną to piekarnik rozgrzewamy do 90 st. C  (grzanie góra/dół).  Wkładamy kiełbasę. Pieczemy przez około 1 godzinę. 

 

Zdjęcie 5. Domowa kiełbasa z piekarnika

 

Pieczeń Rzymska z Jajkiem

Składniki:

400 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki)

400 g karkówki

1  surowe  jajko

4 jajka ugotowane na twardo

2 łyżki bułka trata

1 łyżka masła do wysmarowania foremki

przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, po 1 łyżeczce zmielonego pieprzu, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryka słodka

Wykonanie:

Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy, jajko oraz bułkę tartą i  dokładnie wyrabiamy dłońmi na jednolitą masę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę keksową o długości minimum 30 cm smarujemy masłem i wysypać bułką tartą. Masę mięsną wykładamy na blat lub deskę wyłożoną folią spożywczą formujemy prostokąt o długości formy. Wzdłuż jednego boku prostokąta z mięsa, kilka centymetrów do brzegu, układamy w rzędzie jedno przy drugim ugotowane jajka. Zwijamy mięso z jajkami w roladę, zlepiamy końce i przenosimy do przygotowanej keksówki. Wierzch posypujemy czosnkiem papryką i majerankiem. Pieczemy godzinę i gotowe.

Zdjęcie 6. Wielkanocne smakołyki

Zdjęcie 7. Wielkanocne smakołyki

Zdjęcie 8. Wielkanocne smakołyki

 

Przepis na zakwas do białego barszczu.

150 g. wysiewek żytnich

1 1/2 litra wody

4 ząbki czosnku

2 skórki z chleba żytniego razowego.

Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy wysiewki, dodajemy czosnek, i skórki z chleba. Całość zalewamy przegotowaną, letnią wodą i lekko mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni. Żur kisimy do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu. Następnie zakwas przecedzamy i przelewamy do butelki lub słoika. Tak przygotowany zakwas można przelać do butelki lub słoika. Przechowujemy w lodówce.

 

SMACZNEGO :)

 


Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama