Niezależnie od tego, czy jesteśmy nowicjuszami w pieczeniu chleba, czy też doświadczonymi piekarzami, ten odcinek dostarczy inspiracji i cennych wskazówek.
Oto przepis na "Chleb z gara"
SKŁADNIKI :
750 gramów mąki /połowa żytniej , połowa pszennej /
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
25 dag drożdży
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
WYKONANIE :
Drożdże, cukier, trochę gorącej wody mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Gdy rozczyn zwiększy objętość dodajemy resztę składników. Wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy gar żeliwny bądź żaroodporny na 10 min.
Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i wkładamy do gara lub naczynia żaroodpornego. Nacinamy nożem , przykrywamy pokrywą i pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Po 30-tu minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy drugie 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
I to już wszystko na dzisiaj w "Smakach Basi". Mam nadzieję, że poczuliście inspirację do spróbowania własnych sił w pieczeniu chleba w garze. Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu jest cierpliwość i miłość do tego, co robicie.
Dziękuję, że byliście z nami. Do zobaczenia w kolejnym odcinku, gdzie odkryjemy kolejne kulinarne sekrety! Życzę smacznego i do zobaczenia.
Przepis oczywiście na lokalnatelewizja.pl
Napisz komentarz
Komentarze