Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania ciasta
- olejek do ciasta najlepiej cytrynowy
- owoce ( 1/2 kg truskawek lub innych owoców np. śliwek węgierek. Mogą też być jabłka lub inne owoce zależy od gustu.
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy, olej i dalej ubijamy przez chwilę aż ciasto osiągnie wygląd puszystej masy.
Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ubijamy ok. 5 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy , na ciasto kładziemy owoce.
Tak przygotowane ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
Kiedy ciasto jest już gotowe . Wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż wystygnie , następnie posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Życzę smacznego i zapraszam na kolejny odcinek.
Napisz komentarz
Komentarze