Danie można podawać na ciepło lub zimno. Ryba po grecku jest chętnie przyrządzana nie tylko podczas Wigilii, chociaż najczęściej sięgamy po nią na Święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
800 g filetów białej ryby mrożonych lub świeżych
6 średniej wielkości marchewek
2 duże korzonki pietruszki
1 duża cebula
1 mały por
3 szklaki wrzącej wody
przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki
1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego)
olej roślinny do smażenia, natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 - 20 minut . Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy. W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę. Następnie odlewamy trochę wywaru (około pół szklanki) i mieszamy w nim koncentrat. Cebulę i pora kroimy w półplasterki i, dodajemy do ugotowanych warzyw wraz z wywarem oraz koncentrat, następnie mieszamy i gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką,
Gorące warzywa kładziemy na usmażoną rybę w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Studzimy, dekorujemy natką pietruszki i wkładamy do lodówki.
Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku .
SMACZNEGO :)
Napisz komentarz
Komentarze