Rozpoczął się sezon grzewczy, a wraz z nim rozpoczęły się interwencje Straży Pożarnej. Strażacy coraz częściej otrzymują zgłoszenia o pożarach sadzy w kominach.
Jeżeli pożar w kominie zostanie szybko ugaszony i nie rozprzestrzeni się na konstrukcję dachu, nie stanowi to większego zagrożenia. Jeżeli jednak ogień wydostanie się poza komin, to może dojść do zaprószenia ognia i pożaru dachu a w konsekwencji do pożaru domu
- mówi mł.bryg. Tomasz Łyjak, zastępca komendanta PSP w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Dbanie o czystość przewodu kominowego, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym jest kluczowe.
Aby nie dopuścić do pożaru sadzy należy przynajmniej raz w roku dokonać przeglądu całego przeglądu kominowego oraz pieca. Jeśli mieszkanie opalane jest paliwem stałym to najlepiej cztery razy
- informuje Edward Kwiatkowski, mistrz kominiarski.
Ważne jest również to czym palimy. Warto wiedzieć, że straż miejska, w razie otrzymania zgłoszenia, może sprawdzić jaki opał trafia do pieca.
Każdy strażnik ma uprawnienia od prezydenta Ostrowca Świętokrzyskiego aby w godzinach od 6 do 22 sprawdzić czy palimy w piecach
- informuje Andrzej Kaniewski, komendant Straży Miejskiej w Ostrowcu Świętokrzyskim.
W tym okresie ważne jest, abyśmy szczególnie chronili się przed zatruciem tlenkiem węgla. Bo niestety, czasem się zdarza że sami doprowadzamy do tragedii. A potencjalnym źródłem czadu w mieszkaniach są kominki, piece węglowe,kuchnie le również termy w blokach. Aby uchronić się przed „cichym zabójcom” strażacy zachęcają do zakupu czujników, które wykrywają zarówno ulatniający się dym jak i tlenek węgla.
Napisz komentarz
Komentarze