W tegorocznej edycji konkursu, jury nagrodziło KGW z 8 województw. Finałowe danie reprezentujące świętokrzyskie to burocorz – tradycyjne drożdżowe ciasto z dodatkiem ugotowanego, startego buraka cukrowego, z którego słynie okolica Włostowa. To danie jest nieodłącznie związane z tradycją i zwyczajami naszego regionu - podkreślali reprezentanci Koła, dodając jednocześnie, że ciasto najlepiej smakuje, gdy jest podane prosto z pieca.
Polska tradycja kulinarna jest niezwykle bogata, co odzwierciedlały tegoroczne zgłoszenia. Różnorodność dań, ich historia i sposób prezentacji przez Koła były naprawdę imponujące. To, co dla mnie było najważniejsze przy ocenie to możliwość dotarcia z tym daniem do szerokiego grona odbiorców w Polsce, i nie tylko. Tradycja kulinarna regionów jest tak wspaniała, że powinniśmy się nią chwalić
– mówi ekspert kulinarny Łukasz Konik, przewodniczący jury.
Jury konkursowe oceniało nie tylko warstwę kulinarną i estetyczną dań, ale również zaangażowanie w działania na rzecz lokalnej społeczności. Koła Gospodyń Wiejskich, jako nieodłączny element krajobrazu polskiej wsi, od zawsze integrowały okoliczne środowiska. Tak jest również teraz, co można było zaobserwować w licznych aktywnościach zgłoszonych KGW na rzecz promowania lokalnej kultury, kształtowania nawyków żywieniowych czy łączenia pokoleń.
Obok kunsztu przygotowywania dań regionalnych, Koła Gospodyń Wiejskich mogą poszczycić się licznymi aktywnościami integrującymi lokalną społeczność wokół kultury i dziedzictwa wsi. Warto wspomnień, że w kultywowaniu tradycji kulinarnej ważna jest także rola lokalnych producentów, których produkty są wysokiej jakości, a rodzaj ich wytwarzania jest ściśle związany z miejscem i tradycyjnym sposobem produkcji. Dzięki takim inicjatywom wzmacniane są więzi lokalnych społeczności, poczucie przynależności do regionu i dumy z dziedzictwa swojej „Małej Ojczyzny”
– uzupełnia Elżbieta Osińska-Kassa, pełnomocniczka dyrektora w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Nowością tegorocznej edycji były wspólne zgłoszenia Kół Gospodyń Wiejskich z lokalnymi producentami, którzy w ramach programu mają możliwość bezpośredniej sprzedaży w sklepach Carrefour.
Już od ponad dwóch lat oferujemy specjalne warunki współpracy dla małych lokalnych rolników i producentów żywności. Bazujemy na modelu fairtrade, prostej umowie i rozliczeniach oraz bezpośrednich dostawach z gwarancją odbioru. Dzięki takiemu podejściu, co dziesiąty partner handlowy Carrefour w Polsce to lokalny dostawca. W sumie na półkach ponad 200 sklepów w Polsce oferujemy ponad 5,5 tysiąca lokalnych wyrobów
– podsumowuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński, dyrektor działu rozwoju formatów i konceptów handlowych w Carrefour Polska.
Zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich:
Wyględne Dziewczyny Plus | Sójka mazowiecka z Wyględ | mazowieckie |
Koło Gospodyń Wiejskich Dębnowolanki w Dębnowoli | Dzik w ziołach po Dębnowolsku | mazowieckie |
KGW Magnolia w Pokaniewie | Marcinek | podlaskie |
Koło Gospodyń We Włostowie | Burocorz | świętokrzyskie |
Koło Gospodyń Wiejskich "Grabanowskie Pokolenia na Obcasach" | Pierogi z gęsiną i suszonymi śliwkami podane na chmurze musu rabarbarowego | lubelskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Łosińcu | Polewka z białym serem oraz pyrami | wielkopolskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie Ruskowianki | Nadbużański Zawijaniec (pierekaczewnik) | mazowieckie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Chorkach | Gicz na kapuście z szagówkami | łódzkie |
Koło Gospodyń Wiejskich Sielanka w Spytkowie | Mazurski sękacz | warmińsko-mazurskie |
Koło Gospodyń Wiejskich Ostrowo | Konfitura z truskawek kaszubskich | pomorskie |
Wyróżnienia:
ALLE BABKI | Pazibroda | świętokrzyskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczance | Zupa krem z pokrzywy z pieckami raszkowskimi | wielkopolskie |
KGW Cisowianki w Cisach | Kura na czarno z fuśką i pieczony buraczek z kozim serek | pomorskie |
Koło Gospodyń Wiejskich Mierzeniec | Wyluzowana kaczka w buraczkach | mazowieckie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Cieślinie Cieślinianki | Gołąbki w sosie żurkowym | kujawsko-pomorskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Ołowniku | Buderski lin w śmietanie | warmińsko-mazurskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich | Dzikie Hajduckie Wariacje | opolskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie | Królas duszony w bulionie warzywnym | wielkopolskie |
Koło Gospodyń Wiejskich w Nasiłowie | Zawijoki janowickie | lubelskie |
"Gosposie Mszana Górna" | Baranina po zagórzańsku | małopolskie |
Napisz komentarz
Komentarze