Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 21 kwietnia 2025 21:45
Reklama
Reklama
Reklama

Smaki Basi odc. 7 | Sałatka z pieczoną gruszką

Zapraszam do świata kulinarnych inspiracji, gdzie tradycja spotyka się nowoczesnością. Dziś przepis na sałatkę z pieczoną gruszką i sałatą lodową.
Reklama dotacje unijne dla firm MŚP
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Podziel się
Oceń

Sałata lodowa, zwana także kruchą, to jeden z najpopularniejszych gatunków sałat na naszym stole. Ma wiele zalet. Można ją kupić przez cały rok, długo przechowywać w lodówce, kroić nożem. Smaczna jako samodzielne warzywo, doskonała w sałatkach, idealna do kanapek. Prawdopodobnie pochodzi jak większość sałat głowiastych z basenu Morza Śródziemnego. Swoją nazwę zawdzięcza kruchym liściom, które przy gryzieniu wydają dźwięk kojarzący się z łamaniem, lodu. Obecnie sałata lodowa uprawiana jest na wszystkich kontynentach.

Reklama dotacje unijne dla firm

Gruszki były uprawiane już ponad 3000 lat temu a ich pochodzenie przypisuje się starożytnym Chinom. Gruszki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i zawierają też witaminę C, potas i niewielkie ilości innych witamin i minerałów. Są one również niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu, co czyni je doskonałym wyborem dla zdrowej diety.

Sałatka z pieczonymi gruszkami.

Składniki:
3 gruszki
1 sałata lodowa
100 gramów sera do grillowania

1 limonka

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu

3-4 mandarynki
orzechy włoskie
Przyprawy: rozmaryn, płatki chili, sól oraz pieprz

Wykonanie: 
Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy w paski.  Gruszki kroimy na ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy przyprawy i miód, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku przez 30 minut. W tym czasie ser kroimy w kostkę i grillujemy na patelni aż się zrumieni. Na sałatę wykładamy gruszki, ser, mandarynki, orzechy. Wszystko skrapiamy kilkoma kroplami limonki i oliwy z oliwek. Na koniec możemy doprawić pieprzem. 


SMACZNEGO :)


Więcej o autorze / autorach:

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama