Sałata lodowa, zwana także kruchą, to jeden z najpopularniejszych gatunków sałat na naszym stole. Ma wiele zalet. Można ją kupić przez cały rok, długo przechowywać w lodówce, kroić nożem. Smaczna jako samodzielne warzywo, doskonała w sałatkach, idealna do kanapek. Prawdopodobnie pochodzi jak większość sałat głowiastych z basenu Morza Śródziemnego. Swoją nazwę zawdzięcza kruchym liściom, które przy gryzieniu wydają dźwięk kojarzący się z łamaniem, lodu. Obecnie sałata lodowa uprawiana jest na wszystkich kontynentach.
Gruszki były uprawiane już ponad 3000 lat temu a ich pochodzenie przypisuje się starożytnym Chinom. Gruszki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i zawierają też witaminę C, potas i niewielkie ilości innych witamin i minerałów. Są one również niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu, co czyni je doskonałym wyborem dla zdrowej diety.
Sałatka z pieczonymi gruszkami.
Składniki:
3 gruszki
1 sałata lodowa
100 gramów sera do grillowania
1 limonka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
3-4 mandarynki
orzechy włoskie
Przyprawy: rozmaryn, płatki chili, sól oraz pieprz
Wykonanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Gruszki kroimy na ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy przyprawy i miód, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku przez 30 minut. W tym czasie ser kroimy w kostkę i grillujemy na patelni aż się zrumieni. Na sałatę wykładamy gruszki, ser, mandarynki, orzechy. Wszystko skrapiamy kilkoma kroplami limonki i oliwy z oliwek. Na koniec możemy doprawić pieprzem.
SMACZNEGO :)
Napisz komentarz
Komentarze