Dieta człowieka w neolicie składała się głównie z tego, co udało mu się wyhodować lub znaleźć. Przykładem jednego z pradziejowych dań są podpłomyki.
Są to takie płaskie placuszki z grubo zmielonej mąki. W neolicie mąka była gruboziarnista, więc te podpłomyki były mniej pulchne niż obecnie. Na pewno smakowały dużo lepiej niż współczesne wyroby. Były bardzo zdrowe, pożywne
- mówi prowadzący warsztaty Artur Bokła.
Podpłomyki przygotowali uczestnicy ostatnich warsztatów z cyklu „Sobota w muzeum”. Dzieci chętnie rozgniatały sól i ziarna na mąkę. Duże wrażenie zrobiło na nich rozpalenie ognia przez pocieranie dwóch kawałków drewna.
Kurs na neolitycznego kucharza w Krzemionkach każdy z kandydatów ukończył z najwyższym możliwym wynikiem. Nie mogło być inaczej, bo podpłomyki wyszły im znakomicie.
Napisz komentarz
Komentarze