Choć dziś nie wyobrażamy sobie życia bez słodyczy, to przez stulecia cukier był towarem luksusowym, na który nie każdy mógł sobie pozwolić. Z czego i jak go niegdyś uzyskiwano? Kiedy pojawił się w Polsce? Odpowiedzi na te pytania poznają uczestnicy najbliższych warsztatów z cyklu „Sobota w muzeum”.
Będziemy mówić o Cukrowni w Częstocicach. Po pierwsze, bo jako muzeum staramy się promować naszą lokalną historię, kulturę i tradycję, a po drugie Cukrownia znajduje się w naszym najbliższym sąsiedztwie. Elementem plastycznym zajęć będzie wykonanie słodyczy z modeliny
- mówi Katarzyna Nachyła z Muzeum Historyczno-Archeologicznego w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Zajęcia odbędą się o godz. 11:00 w Pałacu Wielopolskich w Częstocicach. Obowiązują wcześniejsze zapisy telefoniczne lub mailowe. Koszt udziału w warsztatach to 15 zł od osoby.
Napisz komentarz
Komentarze