Afrodyzjaki w kuchni
Właściwości afrodyzyjne przypisuje się m.in. szampanowi, zwłaszcza z dodatkiem truskawek, te zawierają selen i cynk korzystnie wpływające na wytwarzanie testosteronu. Wśród popularnych w kuchni produktów znajduje się jeszcze wiele przykładów. Szparagi czy seler naciowy, który zawiera pierwiastki i mikroelementy podnoszące libido. Z kolei papryczki chili stymulują wydzielanie hormonu szczęścia – podobnie jak czekolada. Wśród obecnych w kuchni afrodyzjaków nie można pominąć owoców morza, którym przypisuje się najsilniejsze działanie. Najpopularniejszym afrodyzjakiem są ostrygi i małże.
Co ugotować w Walentynki ukochanej osobie?
Bukiet kwiatów, świece, dobre wino i pyszna kolacja to sprawdzony pomysł aby oczarować swoją drugą połówkę w dniu Świętego Walentego. O tym co ugotować ukochanej osobie na walentynkową kolację mówił podczas warsztatów kulinarnych w Ostrowieckim Browarze Kultury, Krzysztof Krzeszowski.
Dziś będzie koktajl z krewetek, taka przystaweczka w postaci sałatki. potem będzie polędwiczka w szynce parmeńskiej z pieczonym batatem i surówką z rukoli i potem mamy deser, to będzie taka chmurka waniliowa z truskawkami i biszkoptami moczonymi w ciemnym piwie.
mówi - Krzysztof Krzeszowski - kucharz
Uczestnicy warsztatów kulinarnych, zorganizowanych przez Miejskie Centrum Kultury w Ostrowcu Świętokrzyskim, poznali walentynkowe menu i mogli przygotować dania pod okiem specjalisty, aby w domu zrobić je samodzielnie. [relacja wideo wkrótce]
14 lutego w Dzień Zakochanych wiele osób szuka ciekawych i oryginalnych prezentów, które zaimponują drugiej połówce, z pewnością najbardziej cieszą te prezenty, które dane są z głębi serca.
Napisz komentarz
Komentarze