Park Etnograficzny Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni był gospodarzem imprezy plenerowej “Święto Gęsiny”.
Podczas imprezy w Tokarni na scenie zagrały kapele ludowe, dla dzieci zorganizowano warsztaty plastyczne pn. “Idą gąski gęsiego”, a dla starszych konkurs ze znajomości tego gatunku drobiu oraz pokaz darcia pierza gęsiego.
Ale to popisy kulinarne z gęsiną w roli głównej, stanowiły główną atrakcję pikniku rodzinnego. Goście podziwiali umiejętności w przyrządzania potraw z gęsiny w wykonaniu mistrza kuchni Mirosława Ciołaka. Rozstrzygnięto konkurs kulinarny na potrawę z gęsiny. Najsmaczniejszą okazała się gęś przyrządzona przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzcięcicach.
W Tokarni pojawili się także marszałek Andrzej Bętkowski oraz Anna Krupka - wiceminister w Ministerstwie Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Anna Krupka.
Swojego reprezentanta na tej smakowitej imprezie miał również powiat ostrowiecki. Pieczoną gęś, ale również lokalne dania, przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Swojskie Babki" w Wólce Pętkowskiej. Delegację z gminy Bałtów wspierał senator Jarosław Rusiecki oraz radne powiatowe- Danuta Barańska i Małgorzata Sobieraj.
Napisz komentarz
Komentarze