Za każdy razem gdy pojawi się pierwszy wysyp, nie tylko doświadczeni zbieracze, ale i rzesza amatorów przeczesuje lasy w poszukiwaniu dorodnych kapeluszy. Podstawową i najważniejszą zasadą jest zbieranie tych gatunków, które znamy.
"Bezpieczne jest zbieranie grzybów z tzw. gąbką pod kapeluszem, to się nazywa hymenofor rurkowy. Taki grzyb w zupełności nam nie zagraża."
- mówi Jacek Sobolak z Nadleśnictwa Ostrowiec Świętokrzyski
Mimo to, zatrucia grzybami zajmują czołowe miejsce wśród wszystkich odnotowywanych zatruć w Polsce. Objawia się ono nudnościami, bólami brzucha lub zimnymi potami.
"Kiedy tylko czujemy, że czujemy się źle po zjedzeniu grzybów, natychmiast dzwońmy po pogotowie, ponieważ nawet niewielka ilość trującego grzyba w naszym organizmie może mieć skutek śmiertelny. Zanim przyjedzie pogotowie możemy spróbować wywołać wymioty."
- mówi Stanisława Danuta Barańska - kierownik ds. medycznym Centrum Ratownictwa Medycznego w Ostrowcu Świętokrzyskim
Grzyby są ciężkostrawnym przysmakiem, ale zawierają w sobie dużo węglowodanów i soli mineralnych. W Polsce występuje ok. 1400 jadalnych gatunków.
W naszych lasach najwięcej występuje prawdziwków, kozaków, borowików, występują też kanie, kurki.
Napisz komentarz
Komentarze