Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Nowe wyzwania przed Kołami Gospodyń Wiejskich

"Babki z krzemienia" to projekt skierowany jest do kobiet z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Lokalnej Grupy Działania „Krzemienny Krąg”. Celem projektu jest pobudzenie aktywności społeczności lokalnych na obszarach wiejskich, integracja środowisk kobiecych oraz podejmowanie wspólnych inicjatyw.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Podziel się
Oceń

W projekcie bierze udział 46 kobiet, które należą do Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu ostrowieckiego i lipskiego, a także z Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Ostrowca Świętokrzyskiego i Lipska. Cały projekt obejmuje kilka bloków tematycznych. Są to warsztaty kulinarne, zielarskie, nalewkarskie oraz zajęcia rekreacyjno - sportowe. będą również warsztaty ze sztuki opowiadania, tzw. story tellingu.

"Nie będziemy się uczyć lepienia pierogów czy robienia bigosu. Pójdziemy o krok dalej, będę chciał pokazać paniom innowacyjne metody gotowania, których jeszcze nie znają, jak np. metoda sous vide. Sous vide to nic innego jak po prostu metoda gotowania potraw w dokładnie zamkniętych torebkach próżniowych. Potrawy przygotowuje się w wodzie o stosunkowo niskiej temperaturze – nigdy nie przekracza ona temperatury wrzenia. "

- mówi Przemysław Stępień - prowadzący warsztaty kulinarne

"Na zajęciach podzielimy się na dwie grupy, jedne z kobiet zabiorę na spacer zielarski, gdzie będziemy uczyć się rozpoznawać zioła oraz i stosowania w życiu codziennym. Druga grupa zajmie się przygotowywaniem z ziół kremów, maści, szamponów i innych kosmetyków"

- mówi Agata Cieślik - prowadząca warsztaty zielarskie

Projekt zakończy się w 2020 roku, ale organizatorzy nie chcą na tym zakończyć. W planach jest już kontynuacja projektu, ale już w wymiarze ekonomicznym, w postaci inkubatora przetwórstwa rolno-spożywczego. 

"Być może z uczestnikami projektu uda się stworzyć zespół, który będzie produkował soki, przetwory, powidła na bazie produktów owocowo-warzywnych, aby wprowadzać je na rynek. Chcemy też stworzyć markę, już nad tym pracujemy. Do końca tego roku będziemy mieli opracowaną linię technologiczną."

- mówi Jarosław Kuba 

To plany na przyszły rok, a już we wrześniu uczestniczki wybiorą się na 3-dniową wycieczkę na Podlasie. 


Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama