Marek Cecuła łączy twórczość ściśle artystyczną z projektowaniem dla przemysłu naczyń i dekoracji użytkowych. Stąd jego prace goszczą na wystawach na całym świecie, ale są i kolekcje powszechnie dostępne, produkowane przez Fabrykę w Ćmielowie pod nazwą Ćmielów Design Studio.
Do 16 roku życia mieszkał w Kielcach, skąd wyemigrował do Izraela. Po dwunastu latach przeniósł się do Brazylii, by w 1976 osiąść w Nowym Jorku, gdzie założył studio Modus Design oraz galerię Contemporary Porcelain. W latach 1985-2004 był dziekanem Wydziału Ceramiki w Parsons School of Design w Nowym Jorku, 2004-2010 – profesorem gościnnym w National Academy of the Arts w Bergen. W 2012 roku otworzył Design Centrum Kielce, a rok później Ćmielów Design Studio. Obecnie jest także profesorem w Royal College of Art w Londynie.
[…]
Marek Cecuła jest samoukiem z tytułem profesora. “W żadnej szkole nie byłem na tyle długo, żeby dostać dyplom. Wtedy też nie myślałem, że kiedyś będę uczył innych” – mówi. Historia jego życia dzieje się na kilku kontynentach, na których przez ponad pół wieku zdobywał doświadczenie ceramiczne. Tym, czego nauczył się w przeróżnych zakładach produkcyjnych, kibucach, komunach i własnych pracowniach, dzieli się do dziś ze studentami najbardziej prestiżowych uczelni artystycznych.
Marek Cecuła jest twórcą porcelany, która przeszła do historii światowego rzemiosła artystycznego, jednym z artystów, którzy od końca lat 80. przeciwstawiali się skomercjalizowanej produkcji masowej, stawiając na alternatywne połączenia sztuki użytkowej z dekoracyjną. Cechą charakterystyczną jego twórczości jest tworzenie pomostu pomiędzy wzornictwem, rzemiosłem oraz rzeźbą.
- Agnieszka Sural
czytaj więcej: https://culture.pl/pl/tworca/marek-cecula
Dyskusyjny Klub Sztuki to spotkania kierowane do osób dociekliwych i lubiących zgłębiać temat. Ludzie sztuki – artyści, kuratorzy czy badacze – przybliżają swoje rozumienie sztuki i prezentują własną praktykę artystyczną, co staje się punktem wyjścia do dyskusji. Dyskusyjny Klub Sztuki prowadzi Wojtek Mazan.
Napisz komentarz
Komentarze