Pierwszy odcinek programu "Ekspert" specjalnie dla widzów Lokalna.TV poprowadził dyrektor ostrowieckiego oddziału firmy REMONDIS pan Hubert Januszewski.
Jak segregować nasze śmieci, aby to było efektywne, a zarazem zajmowało jak najmniej miejsca w naszych kuchniach ?
Zasada 1. Segregacje rozpoczynamy w domu, w kuchni, dzieląc śmieci na te, które nadają się do segregacji i "niesegregowalne" oraz BIO.
Zasada 2. Do pojemnika z odpadami "segregowalnymi" wkładamy: makulaturę, butelki typu PET, opakowania wielomateriałowe (kartony po sokach, mleku, pojemniki i butelki po płynach do płukania, prania, mycia naczyń, mydle, kosmetykach), folię polietylenową (rozciągliwą, szeleszczącą i koniecznie czystą , bez zabrudzeń). Do tego pojemnika wkładamy również szkło czyli wszelkiego rodzaju szklane butelki, słoiki po artykułach spożywczych.
Zasada 3. Wszystkie pozostałe śmieci wrzucamy do pojemnika z odpadami "niesegregowalnymi" tzw. odpadami komunalnymi. Jeśli mamy wątpliwości i nie wiemy gdzie dane opakowanie powinniśmy wyrzucić to zawsze wyrzucamy je do pojemnika "niesegregowalnego".
Lista produktów do segregacji jest zamknięta, natomiast lista odpadów "niesegregowalnych" jest bardzo długa i nie ma końca!
Napisz komentarz
Komentarze