Pinsa to rodzaj rzymskiej pizzy z długo wyrastającego ciasta. Ciasto nastawiamy minimum 24 godziny przed pieczeniem i leżakuje ono w lodówce, maksymalnie do 72 godzin. Jeżeli mamy czas możemy pinsę przygotować sami. Przepis poniżej.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
420 g mąki pszennej
80 g mąki ryżowej
1 łyżeczka drożdży instant
1 i 2/3 szklanki zimnej wody
1 łyżka oliwy extra
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mieszamy mąkę pszenną z mąką ryżową oraz drożdżami. Wlewamy stopniowo zimną wodę. Dodajemy oliwę oraz sól. Mieszamy łyżką
Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na blat kuchenny na 30 minut. Ponownie mieszamy i znów odstawiamy na 30 minut.
Mieszamy trzeci raz, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny, maksymalnie 72 godziny. Następnie po tym czasie
wykładamy ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką ryżową.
Dzielimy na 2 części a następnie przekładamy na 2 duże blaszki do pieczenia wyścielone papierem do pieczenia. Ciasto będzie dość luźne i należy je po prostu położyć, bez formowania.
Ciasto z wierzchu delikatnie oprószamy mąką ryżową i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy na 60 minut. W międzyczasie można przygotować dodatki a potem nagrzać piekarnik do 230 stopni C.
Ciasto skropić oliwą i rozciągnąć palcami na owalny, podłużny placek, starając się zrobić to jak najkrócej, bez zbędnych ruchów. W cieście palcami zrobić wgłębienia. Skropić dodatkową, niedużą porcją oliwy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 minut.
Możemy tez użyć Pinsy gotowej.
DODATKI WG. UZNANIA
Świeży ogórek, kilka pomidorków koktajlowych, serek śmietankowy lub łososiowy, 1 łyżka stołowa chrzanu, 300 gramów łososia, pęczek szczypiorku, koperek i mozzarella a także sól, pieprz do smaku.
Gotową Pinsę zapiekamy w piekarniku ok 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, kroimy na kawałki. Serek mieszamy z chrzanem i smarujemy nim pinsę Na serek wykładamy dodatki i posypujemy koperkiem i szczypiorkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :)
Napisz komentarz
Komentarze