Święcenie pokarmów to druga z najbardziej rozpowszechnionych tradycji. W Wielką Sobotę tłumy wiernych idą do kościołów z koszyczkami. A co w nich powinno się znaleźć? Oprócz jajek, które symbolizują rodzące się życie, do koszyka wkładamy baranka, chleb, wędlinę, chrzan, pieprz i sól.
Święconka tradycyjnie ma honorowe miejsce na wielkanocnym stole. Domownicy muszą spróbować każdej z poświęconych rzeczy. Uroczyste wielkanocne śniadanie rozpoczyna dzielenie jajkiem. Rodzina składa sobie życzenia a następnie, w zależności od regionu, podawany jest barszcz biały bądź żurek. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkości. Dominują mazurki, baby, babki, makowce i serniki.
Na wsiach bardzo często na stole stawiano także młody jęczmień. Symbolizował on nie tylko budzącą się do życia przyrodę, ale również pracę na roli i rolników.
Drugi dzień Świąt Wielkanocnych to tradycyjnie śmigus dyngus. Jednym ze starodawnych zwyczajów związanych ze świętami Wielkiej Nocy, a obecnie trochę zapomnianym, było robienie tzw. psikusów.
Napisz komentarz
Komentarze