Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wigilijne przysmaki

Wigilia Bożego Narodzenia to ostatni dzień Adwentu, w którym według tradycji polskie rodziny zasiadają do uroczystej wieczerzy. Kolację poprzedza czytanie fragmentu z Pisma Świętego o narodzeniu Pańskim i łamanie się opłatkiem połączone ze składaniem życzeń. W tym dniu na stole króluje 12 postnych potraw. W zależności od regionu i lokalnych zwyczajów, różnią się one rodzajem i formą podania.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Podziel się
Oceń

Zgodnie z tradycją w wigilijny wieczór domownicy zasiadają do stołu, na którym króluje 12 potraw, ale nie zawsze tak było. Na przestrzeni wieków menu zmieniało się. Liczba dań musiała być nieparzysta. Przygotowywano 7, 9 lub 11 potraw. Podstawą wieczerzy wigilijnej była ryba a to dlatego, że symbolizuje Jezusa Chrystusa i Eucharystię. To także pierwszy znak chrześcijaństwa.

W przeszłości podczas wieczerzy dominował śledź a w dworach szlacheckich także ryby słodkowodne tj. szczupak, sum, okoń czy leszcz. Popularny obecnie karp, w dużych ilościach pojawił się na polskich stołach dopiero po II wojnie światowej za sprawą władz komunistycznych, które w czasach niedoborów żywnościowych zdecydowały się wpuścić na rynek rybę, która łatwo się hoduje i szybko rośnie.

Oprócz ryby na wigilijnym stole nie może zabraknąć barszczu. W zależności od regionu barszcz był przyrządzany i podawany na kilka sposobów. Obok barszczu obowiązkowo na stole znajdują się pierogi lub uszka z kapustą i grzybami, łazanki, kompot z suszu, makaron z makiem, kapusta z grochem czy kutia.

Ile regionów, tyle oryginalnych potraw. Tam gdzie np. dominowała uprawa buraka cukrowego pieczono burocorza czyli ciasto z buraka cukrowego, którego wcześniej się gotuje a następnie dodaje jajka i mąkę. Podczas wigilii na stole nie mogło zabraknąć kaszy, i tak jak barszcz, była ona podawana w różnych potrawach. W Chocimowie w gminie Kunów na stołach króluje jej regionalna odmiana tj. kasza po chocimowsku. 

Zgodnie z tradycją i zwyczajem wigilijnym spróbować należy wszystkich 12 dań bo to zapewni nam w nadchodzącym roku dostatek. Uczta dla podniebienia, rodzina przy suto zastawionym stołem, choinka, kolęda czyli polskie święta Bożego Narodzenia.


Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama