Wiosną i latem miejskie bazary, osiedlowe sklepiki wypełniają się owcami i warzywami z polskich upraw. Sezonowe produkty rodzimych producentów zawsze cieszą się uznaniem konsumentów. Polacy w coraz większym stopniu doceniają polską żywność i polskie produkty, które są w ich ocenie lepsze jakościowo. Chociaż to nie jedyny czynnik decydujący o tym, że chętniej sięgamy po produkty polskie niż zagraniczne. Ponad 70% Polaków świadomie wybiera towary wyprodukowane w małej, rodzinnej firmie, wspierającej lokalny rozwój.
Klienci pytają o pochodzenie produktów ale również korzystają z najnowszych technologii. Na smartfony są dostępne aplikacje, które pozwalają na zdobycie szybkiej informacji na temat produktu i producenta.
Inicjatorami nietypowego święta są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie to ma na celu propagowanie rodzimych artykułów spożywczych i ich wytwórców. O walorach rodzimej żywności powinniśmy jednak pamiętać nie tylko od święta ale każdego dnia.
Napisz komentarz
Komentarze