17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy . Święto to celebruje się głównie w słonecznej Italii, a zwłaszcza w Neapolu, skąd wywodzi się słynny placek. Pizza to symbol włoskiej kulinarnej tradycji, zdobyła globalną popularność, łącząc w sobie prostotę i kreatywność smaków. To doskonała okazja, by zgłębić jej bogatą historię, różnorodność oraz kulinarną sztukę. Korzenie pizzy sięgają starożytności, kiedy mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego tworzyli płaskie chleby z dodatkami. Jednak współczesna pizza narodziła się w XVIII-wiecznym Neapolu. Wówczas zaczęto dodawać do chleba pomidory, tworząc podstawę pizzy .
Światowy Dzień Pizzy to więcej niż tylko okazja do skosztowania jej różnych wariantów. Dlatego naszym dzisiejszym bohaterem będzie przepyszna pizza z tuńczykiem. To prosty, ale wyjątkowo smaczny przepis, który z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe. Przygotujcie się na kulinarną podróż .
Domowa pizza z tuńczykiem
Składniki na ciasto:
- 5 dag. drożdży,
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2/3 szklanki śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka płaska cukru
- 2 szklanki mąki
- pomidorki koktajlowe
Dodatki :
- 1 czerwona cebula (pokrojona w cienkie plastry)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 100g czarnych oliwek
- 200g tartego żółtego sera
- Pomidorki koktajlowe
- 1 sos pomidorowy
- Przyprawy : Suszone oregano i bazylia ,sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
Ciasto zagniatamy. Czekamy ok 15 minut aż trochę wyrośnie. Po 15 minutach rozwałkowujemy je na okrągły placek i tak przygotowany wykładamy na formę do pizzy wysmarowaną oliwą z oliwek.
Gotowe ciasto smarujemy sosem pomidorowym równomiernie na całej powierzchni. Następnie dodajemy składniki: odsączonego tuńczyka, plastry cebuli, kukurydzę i czarne oliwki i pomidorki koktajlowe. Wszystko posypujemy startym żółtym serem a następnie dodaj suszone oregano i bazylię do smaku.
Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach.
SMACZNEGO :)
Napisz komentarz
Komentarze