Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama

Smaki Basi odc. 9 | Domowa pizza z tuńczykiem

W kolejnej odsłonie naszego programu kulinarnego „Smaki Basi" zapraszamy Was do świata wyjątkowych smaków i aromatów, które możecie stworzyć w swoich domach.
Reklama dotacje unijne dla firm MŚP
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Podziel się
Oceń

17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy . Święto to celebruje się głównie w słonecznej Italii, a zwłaszcza w Neapolu, skąd wywodzi się słynny placek. Pizza to symbol włoskiej kulinarnej tradycji, zdobyła globalną popularność, łącząc w sobie prostotę i kreatywność smaków. To doskonała okazja, by zgłębić jej bogatą historię, różnorodność oraz kulinarną sztukę. Korzenie pizzy sięgają starożytności, kiedy mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego tworzyli płaskie chleby z dodatkami. Jednak współczesna pizza narodziła się w XVIII-wiecznym Neapolu. Wówczas zaczęto dodawać do chleba pomidory, tworząc podstawę pizzy .

Reklama dotacje unijne dla firm

Światowy Dzień Pizzy to więcej niż tylko okazja do skosztowania jej różnych wariantów. Dlatego naszym  dzisiejszym bohaterem będzie przepyszna pizza z tuńczykiem. To prosty, ale wyjątkowo smaczny przepis, który z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe. Przygotujcie się na kulinarną podróż .
 

Domowa pizza z tuńczykiem
 
Składniki na ciasto:
  • 5 dag. drożdży,
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka płaska cukru
  • 2 szklanki mąki
  • pomidorki koktajlowe
Dodatki:
  • 1 czerwona cebula (pokrojona w cienkie plastry)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 100g czarnych oliwek
  • 200g tartego żółtego sera
  • Pomidorki koktajlowe
  • 1 sos pomidorowy
  • Przyprawy : Suszone oregano i bazylia ,sól i pieprz (do smaku)
 
Sposób przygotowania 

 

 Ciasto zagniatamy. Czekamy ok 15 minut aż trochę wyrośnie. Po 15 minutach rozwałkowujemy je na okrągły placek i tak przygotowany wykładamy na formę do pizzy wysmarowaną oliwą z oliwek.
Gotowe ciasto smarujemy sosem pomidorowym równomiernie na całej powierzchni. Następnie dodajemy składniki: odsączonego tuńczyka, plastry cebuli, kukurydzę i czarne oliwki i pomidorki koktajlowe.  Wszystko posypujemy startym żółtym serem a następnie dodaj suszone oregano i bazylię do smaku.
Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy w  200 stopniach. 

 

SMACZNEGO :)
 

 

 

 


Więcej o autorze / autorach:

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama