Dziś przeniesiemy się do serca tradycyjnej kuchni polskiej, by przygotować makaron z kapustą i mięsem. Jest to idealna propozycja na sycący obiad.
Makaron z kapustą i mięsem
Składniki:
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg mięsa mielonego
500 g makaronu
2 kostki rosołowe
1 główka cebuli
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku (jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać), przełożyć do garnka i zagotować do miękkości. Następnie odcedzić, ostudzić i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, wlać bulion (przygotowany z kostek rosołowych)i dusić przez około 10 minut. kapustę przełożyć do mięsa i razem smażyć kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron połączyć z kapustą i mięsem i przełożyć na talerze. Dodać przyprawy i gotowe.
Smacznego:)
Mam nadzieję, że ten przepis stanie się Waszym ulubionym.
Napisz komentarz
Komentarze