Tarta z kurczakiem
Składniki na spód:
2 szklanki mąki
150 gramów miękkiego, zimnego masła
1 jajko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
Nadzienie do tarty
grillowana pierś z kurczaka
300 gramów szpinaku
kilka pomidorków koktajlowych
śmietana 30 % (200 g)
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
starta mozzarella
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy na foremkę do tarty wysmarowaną masłem i tak przygotowane ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie do tarty. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy czosnek podsmażamy i dodajemy szpinak również podsmażamy. Jajka, śmietanę i jogurt mieszamy dodajemy szpinak i doprawiamy pieprzem i solą. Ciasto wyjmujemy z lodówki nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min w 180 st. Po tym czasie na podpieczone ciasto wykładamy kurczaka zalewamy przygotowanym sosem dodajemy pomidorki koktajlowe i posypujemy mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na 25 min.
Po tym czasie tarta jest gotowa i możemy ją spożywać na ciepło chociaż na zimno smakuje równie wybornie.
Smacznego i do zobaczenia w kolejnym odcinku.
Napisz komentarz
Komentarze