Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 02:07
Reklama

Uwaga na grzyby!

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrowcu Św. w związku z trwającym okresem grzybobrania uprzejmie informuje i przypomina, że niektóre gatunki grzybów zawierają związki silnie trujące, które mogą być przyczyną zatrucia.
Podziel się
Oceń

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrowcu Św. w związku z trwającym okresem grzybobrania uprzejmie informuje i przypomina, że niektóre gatunki grzybów zawierają związki silnie trujące, które mogą być przyczyną zatrucia. Aby uniknąć zatruć grzybami należy:

  • zbierać gatunki dobrze znane, pamiętając, że nie ma ogólnej reguły odróżnienia gatunków trujących od jadalnych,
  • zachować szczególną ostrożność przy zbieraniu grzybów mających po spodniej stronie kapelusza blaszki. Szczególnie niebezpieczne są grzyby, które mają białe blaszki, bulwiastą zgrubiała podstawę trzonu oraz w górnej części zwisający pierścień- do nich należą wszystkie muchomory. Muchomor sromotnikowy będący przyczyną śmiertelnych zatruć grzybowych mylony jest najczęściej z zielonymi gatunkami gołąbków (surojadek), gąską żółtą (zielonką), pieczarką, czubajką kanią,
    • nie należy zbierać grzybów małych, ukrytych w ściółce, u których nie można dostrzec charakterystycznych cech gatunkowych,
    • grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do plastikowych toreb, gdyż ulegają zaparzeniu w wyniku czego powstają nawet w gatunkach jadalnych substancje trujące,
    • potrawy z grzybów są ciężkostrawne w związku z powyższym nie należy ich spożywać na kolację, podawać dzieciom, osobom starszym oraz cierpiącym na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego,
    • potraw z grzybów nie wolno przechowywać, ponieważ psują się bardzo szybko,
    • w przypadku wystąpienia objawów zatrucia należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Tylko lekarz może ustalić właściwe leczenie. Obierki z grzybów, resztki nie spożytych potraw lub wymiociny mogą stanowić ważny materiał do ustalenia przyczyny zatrucia i mogą przyspieszyć zastosowanie prawidłowego leczenia.                  

 

W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ostrowcu Św. ul. Smolna 3 pokój Nr 13 trwają w godzinach urzędowania konsultacje dla społeczeństwa w zakresie przydatności grzybów do spożycia.






Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Gość 26.09.2013 06:56
Ludzie, którzy myślą że znają się na grzybach niech lepiej kupują pieczarki i nie zawracają nikomu głowy !

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Gość 25.09.2013 17:14
A ja już myślałem ,że grzyby wyszły na ulice i biją bezbronnych ludzi :)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama