Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrowcu Św. w związku z trwającym okresem grzybobrania uprzejmie informuje i przypomina, że niektóre gatunki grzybów zawierają związki silnie trujące, które mogą być przyczyną zatrucia. Aby uniknąć zatruć grzybami należy:
- zbierać gatunki dobrze znane, pamiętając, że nie ma ogólnej reguły odróżnienia gatunków trujących od jadalnych,
- zachować szczególną ostrożność przy zbieraniu grzybów mających po spodniej stronie kapelusza blaszki. Szczególnie niebezpieczne są grzyby, które mają białe blaszki, bulwiastą zgrubiała podstawę trzonu oraz w górnej części zwisający pierścień- do nich należą wszystkie muchomory. Muchomor sromotnikowy będący przyczyną śmiertelnych zatruć grzybowych mylony jest najczęściej z zielonymi gatunkami gołąbków (surojadek), gąską żółtą (zielonką), pieczarką, czubajką kanią,
- nie należy zbierać grzybów małych, ukrytych w ściółce, u których nie można dostrzec charakterystycznych cech gatunkowych,
- grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do plastikowych toreb, gdyż ulegają zaparzeniu w wyniku czego powstają nawet w gatunkach jadalnych substancje trujące,
- potrawy z grzybów są ciężkostrawne w związku z powyższym nie należy ich spożywać na kolację, podawać dzieciom, osobom starszym oraz cierpiącym na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego,
- potraw z grzybów nie wolno przechowywać, ponieważ psują się bardzo szybko,
- w przypadku wystąpienia objawów zatrucia należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Tylko lekarz może ustalić właściwe leczenie. Obierki z grzybów, resztki nie spożytych potraw lub wymiociny mogą stanowić ważny materiał do ustalenia przyczyny zatrucia i mogą przyspieszyć zastosowanie prawidłowego leczenia.
W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ostrowcu Św. ul. Smolna 3 pokój Nr 13 trwają w godzinach urzędowania konsultacje dla społeczeństwa w zakresie przydatności grzybów do spożycia.
Napisz komentarz
Komentarze