Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:
300 g szpinaku mrożonego lub np. świeżego
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
150 g wędzonego łososia
100 g kremowego serka np. śmietankowego
1 łyżka chrzanu
sól, czarny pieprz
Wykonanie:
1/ Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy szpinak (świeży smażymy przez 2 minuty, aż zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem. Mrożony natomiast smażymy przez 5-6 minut, aż odparuje nadmiar wody, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
2/ Podsmażony szpinak odstawiamy do wystudzenia. Następnie odciskamy na sitku z nadmiaru płynu. Miksujemy blenderem. W trakcie rozdrabniania dodajemy żółtka i mąkę pszenną.
3/ Do rozdrobnionego, ostudzonego szpinaku dodajemy ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy łyżką.
4/ Piekarnik nagrzewamy do 180°C „góra – dół”.
5/ Blaszkę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie masę szpinakową i zapiekajmy od 10 do12 minut .
6/ Kremowy serek mieszamy z chrzanem
7/ Roladę szpinakową po upieczeniu przekładamy na bawełnianą ściereczkę, następnie delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia. Zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy do wystudzenia
8/ Ostudzoną roladę rozwijamy i smarujemy serkiem chrzanowym. Układamy wałeczek z wędzonego łososia, następnie zawijamy w ciasny rulon. Na koniec gotową roladę owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie roladę kroimy na plastry o grubości 1,5 cm.
Smacznego i do zobaczenia!
Napisz komentarz
Komentarze