Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Smaki Basi odc. 4 - Rolada szpinakowa z łososiem

Dziś mikołajkowe wydanie programu "Smaki Basi". Tu pasja do gotowania spotyka się z kreatywnością na talerzu! Dziś przygotuję danie, które zachwyci zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem . Będzie to rolada szpinakowa z łososiem. To wyjątkowe połączenie delikatnego łososia i aromatycznego szpinaku nadaje się świetnie na świąteczny stół. Zapraszam do wspólnego gotowania.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Podziel się
Oceń

Rolada szpinakowa z łososiem

 

Składniki:

300 g szpinaku mrożonego lub np. świeżego

3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

2 jajka

1 łyżka mąki pszennej

150 g wędzonego łososia

100 g kremowego serka np. śmietankowego

1 łyżka chrzanu 

sól, czarny pieprz

 

Wykonanie:

1/ Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy szpinak (świeży smażymy przez 2 minuty, aż zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem. Mrożony  natomiast smażymy przez 5-6 minut, aż odparuje nadmiar wody, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

2/ Podsmażony szpinak odstawiamy  do wystudzenia. Następnie odciskamy na sitku z nadmiaru płynu. Miksujemy blenderem. W trakcie rozdrabniania dodajemy żółtka i mąkę pszenną.

3/ Do rozdrobnionego, ostudzonego szpinaku dodajemy ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy łyżką.

 4/ Piekarnik  nagrzewamy do 180°C „góra – dół”.

5/ Blaszkę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie masę szpinakową i  zapiekajmy od 10 do12 minut .

6/ Kremowy serek mieszamy z chrzanem

7/ Roladę szpinakową po upieczeniu przekładamy na bawełnianą ściereczkę, następnie delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia. Zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy do wystudzenia

8/ Ostudzoną roladę rozwijamy i smarujemy serkiem chrzanowym. Układamy wałeczek z wędzonego łososia, następnie zawijamy w ciasny rulon. Na koniec gotową roladę owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie roladę kroimy na plastry o grubości 1,5 cm.

 

 Smacznego i do zobaczenia!

 


Więcej o autorze / autorach:

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama