Przepis na Pierniczki Świąteczne
Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny lub miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka (200 g) płynnego miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przyprawa do piernika
Wykonanie:
Mieszamy mąkę z sodą, przyprawą do pierników i cukrem pudrem. Dodajemy tłuszcz i siekamy nożem. Dodajemy miód oraz jajko. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3 cm. Następnie wykrawamy foremkami dowolne kształty.
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy pamiętać żeby nie układać ich blisko siebie, bo urosną.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i pieczemy pierniki ok. 10 minut.
W tym czasie możemy przygotować lukier.
Białko z jednego jajka mieszamy ze szklanką cukru pudru, możemy dodać kilka kropel cytryny lub barwnik spożywczy.
Kiedy pierniczki już wystygną przyozdabiamy je lukrem bądź cukrem pudrem.
Następnie przekładamy je do metalowych puszek aby zmiękły do Bożego Narodzenia.
SMACZNEGO
Napisz komentarz
Komentarze