Europejskie Dni Dziedzictwa to cykliczny projekt kulturalny, społeczny i edukacyjny o wyjątkowej skali i zasięgu. Głównym celem jest edukacja historyczna i kulturalna, promowanie różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, podkreślenie wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz propagowanie dialogu międzykulturowego. W tym roku EDD odbywają się pod hasłem „Smaki dziedzictwa”.
Neolit jest epoką, w której ludność zaczęła korzystać z żywności wytwarzanej z uprawianych roślin oraz hodowli zwierząt. Nadal jednak uzupełnieniem diety był szereg roślin dzikorosnących. Świadectwem użytkowania tych roślin są rozpoznane w trakcie badań archeologicznych ziarna, a w wyjątkowych przypadkach nawet pozostałości owoców.
Warsztaty poprowadzi Artur Bokła – pasjonat tematyki związanej z szeroko pojętym survivalem, bushcraftem, archeologią doświadczalną, turystyką i dziką kuchnią, od lat współpracujący z Muzeum Historyczno-Archeologicznym w Ostrowcu Świętokrzyskim.
„Kuchnia neolitu” – 12 września 2021 roku (niedziela) godz. 13:00, Muzeum Archeologiczne i Rezerwat Krzemionki (Sudół 135a).
Obowiązuje wcześniejsza rezerwacja pod nr tel. 41 260 55 51 wew. 61 lub 40 / 669 970 499 oraz mailowo [email protected]. Wstęp wolny.
Napisz komentarz
Komentarze