Konkurs na ćmielowską zupę zorganizowany został po raz pierwszy. Swoje umiejętności kulinarne zaprezentowały „Brzóstowskie Czarodziejki” z Brzóstowej, Koło Gospodyń Wiejskich „Sabat” z Wojnowic, „Piaskowe Babki” z Piasków Brzóstowskich oraz Koła Gospodyń Wiejskich z Borii, Podgórza i Grójca.
Gospodynie postawiły na klasyczne przepisy. Ugotowały zupy oparte na tradycyjnej recepturze. Zaprezentowano też potrawę dla smakoszy bardziej nowoczesnych smaków. Komisja oceniająca potrawy miała nie lada wyzwanie. Każda była smaczna, przyrządzona na bazie naturalnych składników i z powodzeniem mogła zdobyć tytuł ćmielowskiej zupy.
Mieliśmy zupę szczawiową, pomidorową, krem z dyni, krem z kurek, zalewajkę, a wygrała zupa grzybowa. I od dnia dzisiejszego wiemy, że tradycyjną zupą ćmielowską jest grzybowa
- opowiada Wioletta Rogala- Mazur, dyrektor Domu Kultury w Ćmielowie.
Zwycięskie danie przygotowały „Piaskowe Babki” z Piasków Brzóstowskich. Już we wrześniu smak tradycyjnej ćmielowskiej zupy poznają uczestnicy Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich w Tokarni.
Napisz komentarz
Komentarze