Powoli, podobnie jak cała gospodarka, odmrażamy proces obsługi studentów. Od 4 maja przyjmujemy studentów w dziekanacie oraz w kwesturze, oczywiście przy zachowaniu wszelkiego rodzaju obostrzeń, natomiast od kolejnych tygodni ( od 11 maja ) zacznie funkcjonować biblioteka i liczę, że w ostatnim tygodniu maja będziemy mogli przywrócić kształcenie w formie kontaktowej
- mówi rektor WSBiP dr Paweł Gotowiecki.
W tym momencie kształcenie, podobnie jak w szkołach podstawowych i średnich, odbywa się na odległość czyli za pomocą platform internetowych, choć uczelnie wyższe są w trochę lepszej sytuacji:
W przeciwieństwie do szkół podstawowych czy średnich byliśmy przygotowani, bo uczelnie wyższe z tej formy kształcenia mogły korzystać i korzystaliśmy oczywiście w ograniczonym zakresie, natomiast mieliśmy i regulacje prawne i infrastrukturę i przede wszystkim przeszkoloną kadrę
- mówi dr Paweł Gotowiecki.
Początkowo opór materii był, tak jak zawsze przed nowym, ale nasi studenci byli już przyzwyczajeni do przeprowadzania części zajęć przez platformę zdalnego nauczania. Przeszliśmy na zdalne kształcenie od połowy marca na wszystkich kierunkach, zarówno teoretycznych, jak praktycznych
- dodaje Justyna Osuch dyrektor działu dydaktycznego WSBiP.
W Wyższej Szkole Biznesu i Przedsiębiorczości sesja zaplanowana jest na lipiec. Władze uczelni podkreślają, że jest na tyle dużo czasu, że do zakończenia roku akademickiego można się dobrze przygotować. Na koniec czerwca i początek lipca przypadają też terminy obrony prac licencjackich i magisterskich, ale te spokojnie mogą się odbyć również we wrześniu, choć nie wykluczone, bo system to dopuszcza, że tegoroczne obrony mogą odbyć się on-line.
Wyższa Szkoła Biznesu i Przedsiębiorczości na ten moment pracuje jeszcze przy drzwiach zamkniętych, wszystkie projekty, również te unijne są realizowane i o ile niektóre elementy, zwłaszcza te kontaktowe są przesunięte w terminach to finalne realizacje nie są zagrożone. W maju rozpocznie się rekrutacja, ale ta już od kilku lat prowadzona jest on-line.
Napisz komentarz
Komentarze