Celem organizowanego Świętokrzyskiego Święta Pszczoły jest zwiększenie świadomości społecznej w zakresie wpływu pszczół na życie człowieka, edukacja w zakresie stosowania i działania preparatów naturo – leczniczych, promocja pszczelarstwa polskiego, jako zawodu społecznie niezbędnego do utrzymania prawidłowej egzystencji roślin i zwierząt oraz promocja produktów pszczelich w szczególności świętokrzyskiego miodu spadziowego.
Na gości każdego roku czeka wystawa sprzętu pszczelarskiego największych producentów z Polski, jarmark produktów pszczelich, woskowych wyrobów artystycznych, naturalnych kosmetyków oraz rękodzieła ludowego. To również niepowtarzalna okazja ku temu, by spróbować aromatycznych miodów pitnych, nalewek, piw i potraw regionalnych. Ta kulinarna i kulturowa podróż pozwala na poznanie tradycji bartnictwa oraz pszczelarstwa. Historię tą możemy poznać zwiedzając bezpłatnie Skansen Pszczeli znajdujący się na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego.
Podczas Święta Pszczoły będzie można wziąć udział w międzynarodowej konferencji poświęconej apiterapii. Wykładowcami są znane postacie ze świata apiterapii z Polski, Niemiec, Litwy i Ukrainy.
- „Produkty pszczele w profilaktyce chorób nowotworowych" - dr n. med. Robert Kubina - Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach – Polska
- „Propolis & Rheumatism - studium przypadku propolis i reumatyzm" - dr rer. nat. Thomas Gloger - Api-Center Ruhr – Niemcy
- „Przeciwgrzybicze właściwości propolisu” – prof. Zw. Dr hab. Mariusz Gagoś – Polska
- „Pozyskiwanie pyłku pszczelego oraz pierzgi i zastosowanie w apiterapii" - dr Algirdas Amsiejus prof. nadzw. Uniwersytetu Aleksandrasa Stulginskisa – Litwa
- „Przygotowanie rodzin pszczelich do zimowli w warunkach ukraińskich” – prof. Mykola Hrybok – Ukraina.
Wydarzenie wspiera patronatem medialnym Lokalna.TV.
Napisz komentarz
Komentarze