Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Najsłodszy dzień w roku

Statystyczny Polak zjada rocznie 60 tabliczek czekolady, czyli mniej więcej 6 kilogramów. 12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Podziel się
Oceń

Za wynalazców czekolady uznaje się Olmeków, którzy między XX a X wiekiem p.n.e. zamieszkiwali Wybrzeże Zatoki Meksykańskiej. Najprawdopodobniej to oni jako pierwsi zaczęli eksperymentować z owocami i nasionami kakaowca, odkrywając niezwykły smak i aromat kakaowego proszku. Najstarsze naczynia ceramiczne z pozostałościami po przygotowywaniu napojów czekoladowych zostały odkryte w Zatoce Veracruz i pochodzą z 1900 roku p.n.e.

Mezoamerykański lud wyginął około IV wieku p.n.e., a o ciągłość czekoladowej historii zadbali sąsiadujący z Olmetami Majowie i Aztekowie.

Majowie i Aztekowie zaczęli poddawać nasiona kakaowca fermentacji, prażyli je i mielili. Gęsty i spieniony napój, powstający na bazie ziaren kakaowca, zmieszanych z papryczką chilli i mąką kukurydzianą był uznawany za napój bogów (Xocolatl) i podawany podczas oficjalnych ceremonii oraz rozmaitych rytuałów religijnych. Cenną pianę uzyskiwano poprzez wielokrotne przelewanie napoju z naczynia do naczynia, która to czynność została uwieczniona na licznych rycinach.

Krzysztof Kolumb, jeden z największych żeglarzy i odkrywców, w 1502 roku, podczas swojej ostatniej podróży do Nowego Świata, dotarł do wyspy Guanaja, położonej 50 kilometrów od Hondurasu. Stamtąd zabrał nasiona nieznanej mu rośliny, którą Indianie nazywali cacao i traktowali z ogromną czcią.

Hiszpanie potrzebowali kolejnych kilku lat na docenienie ziaren kakaowca. Najprawdopodobniej pierwszym Europejczykiem, który zetknął się z czekoladą był Konkwistador Hernan Cortes. Hiszpan miał okazję spróbować czekolady podanej w złotych naczyniach na dworze Montezumy. Ziarna i recepturę na gorzki napój z pianką przywiózł do Madrytu w 1527 roku.

 

Czekolada była serwowana na polskich dworach już w XVII i XVIII wieku, za panowania Augusta II Sasa. Miłośnikiem czekolady był również Stanisław August Poniatowski.

Pierwszą cukiernio-kawiarnię, w której m.in. serwowano czekoladę do picia, otworzył w Warszawie, w 1845 roku, Karol Ernest Wedel. 6 lat później Wedel wybudował pierwszą warszawską manufakturę czekolady. Kolejne pokolenia założyciela marki rozbudowywały i modernizowały biznes.

Polacy, w ciągu niespełna 200 lat pokochali czekoladę, co znajduje odzwierciedlenie w liczbach. Statystyczny Kowalski zjada rocznie równowartość 65 tabliczek tej niezwykłej słodkości!

 

 


Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama