W utrzymaniu wysokiej jakości wyrobów spożywczych podmiotom zaangażowanych w tworzenie lokalnej marki mają pomóc umiejętności zdobyte na warsztatach. I stąd inicjatywa zorganizowania przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Krzemienny Krąg” wraz z Europejskim Centrum Edukacyjnym „CENTRUS” warsztatów dla wytwórców lokalnych produktów żywnościowych, które odbyły się w piątek, 28 kwietnia w Bałtowie.
Polegały one na analizie sensorycznej i organoleptycznej produktów i surowców spożywczych. Uczestnicy warsztatów mogli za pomocą zmysłów sprawdzić i porównać dostępne produkty lokalne
-informuje Jarosław Kuba, prezes LGD "Krzemienny Krąg".
Badanie jakości za pomocą pięciu zmysłów przeprowadziła kilkuosobowa grupa, pod okiem ekspertki badań sensorycznych i dyrektor Europejskiego Centrum Edukacyjnego "Centrus", Natalii Gołka. Ocenie poddana była żywność wytwarzana z lokalnych produktów. Na przykład bałtowskie hruściele, sery, wina, soki, pierogi, wędzone ryby czy musy. A testy predyspozycji węchowych, smakowych, dotykowych przy ocenie produktów, czy umiejętność wykrywania niewielkich różnic sensorycznych ma przyczynić się stałej kontroli jakościowej produktu.
Napisz komentarz
Komentarze