Powrót tradycyjnych dożynek pszczelarskich to świetna okazja aby edukować społeczeństwo jak istotne dla całego ekosystemu są pszczoły. W niedzielę mogliśmy przypomnieć sobie historii pszczelarstwa i dowiedzieć się jakie produkty można otrzymać dzięki pracy pszczół. Natomiast jeśli chodzi o współczesne pszczelarstwo, wszystko dosłownie „kręci się” wokół miodu, którego rodzajów i leczniczych właściwości nie sposób nie docenić. Ilość stoisk na płycie ostrowieckiego rynku obfitowała w różnego rodzaju pszczele produkty.
Nie zabrakło również sprzętu dla pszczelarzy w postaci pacek, podkurzaczy, dłutek i wirówek, ale najważniejsze są przede wszystkim ule, które z biegiem lat zmieniały swoje oblicze i materiały z jakich je wykonywano.
Tego roczne dożynki powróciły do Ostrowca, a organizatorzy mówią – do zobaczenia za rok.
Napisz komentarz
Komentarze