Często prowadzi do tego nieprawidłowa dieta m.in. zbyt duże ilości spożywanych tłuszczy, używki, niedobory witamin czy błonnika ale także niska aktywność fizyczna. Zachorowanie na raka jelita grubego zagrożone są także osoby, u których w rodzinie występowały przypadki nowotworów.
Rak w początkowej fazie rozwija się bezobjawowo, nie daje żadnych dolegliwości, wcześnie rozpoznany daje gwarancję całkowitego wyleczenia. Nowotwór jelita grubego rozwija sie średnio na przestrzeni 10 lat z polipa, poprze gruczolaka do raka. Dlatego tak ważna jest profilaktyka.
Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach od 1 marca 2019 roku realizuje projekt pn. „RAK NA WSPAK – wsparcie profilaktyki w kierunku wczesnego wykrywania raka jelita grubego w województwie świętokrzyskim”.
Badania profilaktyczne wykonuje 7 jednostek na terenie województwa świętokrzyskiego w tym przychodnia "ARS-Med Gastro" w Ostrowcu Świętokrzyskim. Liczba miejsc jest ograniczona, tegoroczna edycja projektu zakłada przebadanie ponad 2 tysiące mieszkańców. Program wspierany jest ze środków Unii Europejskiej.
Napisz komentarz
Komentarze