Pierogi, amerykańskie naleśniki, sery pleśniowe czy herbata z samowara. Mikołaj przyniósł uczniom popularnego „Bronka” przysmaki z różnych stron świata. Młodzież miała okazję spróbować najbardziej charakterystycznych przysmaków kuchni francuskiej, niemieckiej, rosyjskiej i angielskiej. Uczniowie w czasie długiej przerwy mogli na chwilę zapomnieć o nauce, oderwać się od książki i spróbować potraw jakie przyniósł im święty Mikołaj.
Ideą imprezy jest poznawanie kultury krajów, których języków uczniowie uczą się w szkole na co dzień. Nie da się poznawać kraju, jego obyczajów nie wspominając o kuchni. To właśnie kuchnia stanowi element ważny element kultury i tożsamości. Aby poznać historię narodu i jego tradycję trzeba czasem spojrzeć na talerz.
Europejskie Mikołajki organizowane w LO nr III im. W. Broniewskiego w Ostrowcu Św. są wspólną inicjatywą nauczycieli filologów, którzy miłość do języków starają się zaszczepiać u młodzieży na różne sposoby. Ta forma poznawania poznawania kultury innych krajów uczniom przypadła do gustu.
Napisz komentarz
Komentarze