XI Świętokrzyskie Święto Pszczoły w Bałtowie zgromadziło wielu wystawców i miłośników pszczelarstwa. Na licznych stoiskach można było skosztować miodów, a także zgłębić tajniki pszczelarstwa, począwszy od podstaw, czyli od pytania, jak powstaje miód?
Następnie trafia do sklepów i na nasze stoły. Miód to samo zdrowie. Jego właściwości można wymieniać bez liku.
Pan Mateusz gospodarstwo pasieczne prowadzi od 11 lat, produkuje miody odmianowe, pyłek, pieżge czy świece z wosku pszczelego. Zawodu uczył się od swoich rodziców. Dla wszystkich tych, którzy takiej możliwości nie mają z propozycją wychodzi Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli, to jedyna taka szkoła w Europie.
Tytuł technika pszczelarstwa cieszy się popularnością, rekrutacja w tym roku już dawno została zakończona.
Międzynarodowy zasięg od lat ma również Świętokrzyskie Święto Pszczoły w Bałtowie, wydarzenie to cieszy się zainteresowaniem polskich i zagranicznych wystawców. W tym roku łącznie było ich, aż 56.
Naukową stronę wydarzenia niezmiennie od lat dopełnia Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska poświęcona apiterapii.
Tegoroczne święto pszczoły było o tyle wyjątkowe gdyż przypadło w 80 rocznicę powstania Rejonowego Koła Pszczelarzy w Ostrowcu Świętokrzyskim. Z tej okazji poświęcony został nowo ufundowany sztandar Rejonowego Koła Pszczelarzy. Dodatkowo pszczelarzom wręczono pamiątkowe medale.
Trzydniowe święto pszczoły obfitowało również w liczne atrakcje i występy.
Napisz komentarz
Komentarze