O takie udogodnienia rolnicy apelowali od dawna. Obowiązujące od początku roku przepisy znacząco ułatwiają
sprzedaż żywności, wytwarzanej bezpośrednio u producentów rolnych. O rozpoczęciu takiej działalności wystarczy
powiadomić Powiatowy Inspektorat Weterynarii lub stację Sanepidu. Najbardziej zainteresowani, czyli właściciele gospodarstw rolnych już mają pomysły, jakie produkty mogliby oferować w takiej bezpośredniej sprzedaży.
Zgodnie z wytycznymi rolnicy mogą więc sprzedawać mięso pochodzące z własnej hodowli, ale po uboju dokonanym w zatwierdzonej rzeźni.Sprzedawane mogą być również produkty mięsne, czyli szynki, kiełbasy, pasztety. Podobne ułatwienia dotyczące sprzedaży dotyczą produktów mlecznych, czyli serów i masła wytwarzonych w gospodarstwach rolniczych. W przypadku wyrobów przetworzonych, takich jak np. pierogi czy wyroby garmażeryjne, przetworów z owoców i warzyw oraz wyrobów cukierniczych i pieczywa zgłoszenia należy dokonać w stacji Sanepidu.
Z ułatwień w sprzedaży żywności uznawanej za zdrową i ekologiczną są zadowoleni właściciele gospodarstw agroturystycznych. Taka żywność jest jednym z najważniejszych atutów przyciągających turystów. Do miejscowego inspektoratu już zgłaszają się rolnicy i wytwórcy zainteresowani zarejestrowaniem tego rodzaju dodatkowej działalności gospodarczej.
O wprowadzeniu takich udogodnień na specjalnym spotkaniu zostali już powinformowani sołtysi oraz przedstawiciele gmin powiatu ostrowieckiego.
Napisz komentarz
Komentarze