Święto pieczonego ziemniaka czyli ziemniak w niecodziennej odsłonie- pieczony, gotowany, w mundurku, a nawet w serniku. Takie pyszności i nie tylko mieszkańcy gminy Bodzechów przygotowali z okazji dziewiątej edycji tego wydarzenia, które 19 września odbyło się w Magoniach. Jak mówi Jerzy Murzyn Wójt Gminy Bodzechów:
Organizatorem są tutaj wszystkie panie, szczególnie tutaj z koła gospodyń wiejskich w Magoniach . Staramy się kultywować sprawy związane z tradycją, historią, przy okazji panie w tych kołach dobrze się bawią.
Sam ziemniak jako główny bohater wydarzenia do Polski przywędrował w XVII wieku, a przez te kilkaset lat na dobre zadomowił sie w Polskiej kuchni. Walory ziemniak doceniają lokalne gospodynie, jak pani Małgorzata Krawiec z KGW Szwarszowice:
Mamy ziemniaki frytkowe, ziemniaki na kotlety, ziemniaki do spożycia, ziemniaki pastewne, także mamy bardzo dużo odmian i dlatego tu na święcie ziemniaka takie odmiany preferujemy
Najstarszym daniem z polskiego ziemniaka jest tradycyjna "porka", której nie mogło w Magoniach zabraknąć, tak jak wielu unowocześnionych przepisów na tradycyjne ziemniaczane potrawy.
Mamy pyzy ziemniaczane robione tradycyjną, babciną metodą, krokiety orzechowo - ziemniaczane, mamy pączki ziemniaczane, mamy sałatki ziemniaczane...
Napisz komentarz
Komentarze