Z dynią, z kaszą a nawet z pieczoną golonką czy tradycyjne z mięsem i kapustą. Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich pomysłów na farsz do pierogów nie brakowało. Powiatowy III. Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu opatowskiego przyciągnął do Zochcinka mnóstwo osób. Jego głównym punktem był konkurs kulinarny na lepienie pierogów.
Mamy mnóstwo ludzi i cieszę się ponieważ dzisiaj mamy konkurs kulinarny, konkurs lepienia pierogów. Ocenia je komisja stworzona z czołowych opatowskich restauratorów, influencerów, kucharzy. To także festyn kultury rękodzielniczej, kulinarnej i ludowej
-mówi Tomasz Staniek, starosta powiatu opatowskiego.
Pierogi pod każdą postacią cieszyły się ogromną popularnością.
Mamy pierogi z pieczonej golonki, to taka nowość .Pierogi są przyprawiane ziołami. Wszystko zostało przygotowane przez nas. Mamy również pierogi z kapustą, mięsem i wegańskie
– mówi Grażyna Niżnik z Koła Gospodyń Wiejskich z Jagnina.
Zmagania w lepieniu pierogów oceniała i smakowała komisja, które nie miała łatwego zadania .
Wszystko jest ważne .Pod uwagę brane jest również e
stetyka podania, jedno z kół nawet przedstawiło wiersz, więc i sposób zaprezentowania i oczywiście smak, niepowtarzalność
-mówi Małgorzata Szczepańska, przewodnicząca komisji.
Komisja konkursowa postanowiła przyznać pierwsze miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Iwaniskach, które przygotowało pierogi z królikiem i warzywami. Drugie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Ługi - Smugi z gminy Wojciechowice za pierogi z grzybami. Natomiast miejsce trzecie przyznano dla Koła Gospodyń Wiejskich z Czernikowa Opatowskiego za przygotowanie pierogów z gęsiną, kapustą, grzybami i żurawiną.
Gwiazdą tegorocznego wydarzenia był Kordian.
Napisz komentarz
Komentarze