Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Pierogi w roli głównej na Festiwalu KGW

30. Kół Gospodyń Wiejskich wzięło udział w konkursie kulinarnym na lepienie pierogów w Zochcinku, w powiecie opatowskim. III Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich odbył się w niedzielę 8. września .
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Podziel się
Oceń

Z dynią, z kaszą a nawet z pieczoną golonką czy tradycyjne z mięsem i kapustą. Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich pomysłów na farsz do pierogów nie brakowało. Powiatowy III. Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu opatowskiego przyciągnął do Zochcinka mnóstwo osób. Jego głównym punktem był konkurs kulinarny na lepienie pierogów. 

Mamy mnóstwo ludzi i cieszę się ponieważ dzisiaj mamy konkurs kulinarny, konkurs lepienia pierogów. Ocenia je komisja stworzona z czołowych opatowskich restauratorów, influencerów, kucharzy. To także festyn kultury rękodzielniczej, kulinarnej i ludowej

-mówi Tomasz Staniek, starosta powiatu opatowskiego.

 

Pierogi pod każdą postacią cieszyły się ogromną popularnością.

Mamy pierogi z  pieczonej golonki, to taka nowość .Pierogi są przyprawiane ziołami. Wszystko zostało przygotowane przez nas. Mamy również pierogi z kapustą, mięsem i wegańskie

 – mówi  Grażyna Niżnik z Koła Gospodyń Wiejskich z Jagnina.

 

Zmagania w lepieniu pierogów oceniała i smakowała komisja, które nie miała łatwego zadania .

Wszystko jest ważne .Pod uwagę brane jest również e
stetyka podania, jedno z kół nawet przedstawiło wiersz, więc i sposób zaprezentowania i oczywiście smak, niepowtarzalność

-mówi Małgorzata Szczepańska, przewodnicząca komisji.

 

Komisja konkursowa postanowiła przyznać pierwsze miejsce dla  Koła Gospodyń Wiejskich w Iwaniskach, które przygotowało pierogi z królikiem i warzywami. Drugie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Ługi - Smugi z gminy Wojciechowice za pierogi z grzybami. Natomiast miejsce trzecie  przyznano dla Koła Gospodyń Wiejskich z Czernikowa Opatowskiego za przygotowanie pierogów z gęsiną, kapustą, grzybami i żurawiną. 

 

Gwiazdą tegorocznego wydarzenia był Kordian. 

 

Więcej o autorze / autorach:

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Mirabelka 09.09.2024 17:25
Szkoda,że z integracji, (o której starosta wspomina w swoich różnych wypowiedziach) zostali wykluczeni mieszkańcy DPS w Zochcinku. Zawłaszczono Ich teren nie dopuszczając do wspólnej zabawy.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama