Smacznie i zdrowo – tak wyglądają posiłki podopiecznych specjalnego przedszkola i szkoły podstawowej „Promyk” w Ostrowcu Świętokrzyskim. Śniadanie, obiad i podwieczorek przygotowywane są w nowoczesnej kuchni – te posiłki mają wzmocnić przedszkolaki i uczniów przed co dzienną dawką zajęć.
Do naszej placówki uczęszczają wyłącznie dzieci z niepełnosprawnościami, dlatego zależy nam aby dzieci odżywiały się zdrowo.
- mówi Bożena Młynek, dyrektor placówki.
Przygotowanie posiłków odbywa się bez udziału oleju, a sposób przyrządzenia i jakość składników są na najwyższym poziomie. Dbałość o posiłki i opieka to ogromne wsparcie dla ich rozwoju.
Dla każdego dziecka odpowiednio dobrany posiłek, to także wsparcie dla jego rozwoju.
- dodaje dyrektor Młynek.
Dzieci swoje posiłki spożywają w klasach, aby zachować reżim sanitarny, który utrzymany jest również podczas organizacji zajęć w placówce.
Dzieci nie przemieszczają się z sali do sali, dbamy także aby zawsze myły ręce przed posiłkiem i zajęciami. Prowadzimy również pomiary temperatury aby zapewnić wszystkim jak najlepszą opiekę.
- informuje Bożena Młynek.
Przedszkole i szkoła podstawowa „promyk” jest przygotowana także na trudny czas w obecnej sytuacji epidemicznej. Przejście na nauczanie hybrydowe i zdalne nie może jednak obejść się bez wsparcia rodziców.
Jesteśmy przygotowani na nauczanie zdalne, jednak trzeba pamiętać, że nasi podopieczni to dzieci z niepełnosprawnościami, więc w razie przejścia w taki tryb zajęć będą one potrzebować opieki ze strony rodziców.
- mówi Sandra Bogusz, wicedyrektor przedszkola "Promyk".
Zajęcia w placówce odbywają indywidualnie lub grupach od 2 do 4 dzieci. Wspólna praca nauczycieli i opiekunów gwarantuje bezpieczeństwo i prawidłowy rozwój podopiecznych placówki, dzięki czemu rodzice mogą spać spokojnie.
Napisz komentarz
Komentarze