Ponad 1400 szkół wzięło udział w ogólnopolskim programie edukacji żywieniowo-kulinarnej „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”. Dzięki temu blisko 150.000 uczniów miało szansę uczyć się o dobrym jedzeniu i gotowaniu. Za nami wielki finał konkursu realizowanego w ramach programu. Publiczna Szkoła Podstawowa nr 7 w Ostrowcu Świętokrzyskim zdobyła w nim wyróżnienie.
Program „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” skierowany był do klas 1-3 szkół podstawowych. To projekt długofalowy, którego pierwsza edycja odbyła się w kończącym się roku szkolnym 2017/2018. Celem organizatora jest przede wszystkim edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Program został przygotowany we współpracy z dietetykami oraz pedagogami i partnerami. W ramach projektu 1000 szkół otrzymało pakiety materiałów edukacyjnych, a dodatkowe 400 szkół pobrało materiały online. Uruchomiona została też platforma edukacyjna www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl, z której nauczyciele i rodzice mogą pobierać materiały i inspiracje do tego, jak prowadzić działania z zakresu kulinarnej edukacji.
Według badań Instytutu Żywności i Żywienia ponad 20 procent uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadmierną masę ciała (nadwagę lub otyłość). To jest smutna rzeczywistość, którą widzimy na korytarzach polskich szkół. Edukacja żywieniowo-kulinarna to jeden z najlepszych kierunków działań, który może mieć realny wpływ na zmianę nawyków żywieniowych młodych pokoleń.
Zachęcenie najmłodszych do przygotowywania samemu wartościowych posiłków może sprawi, że przeniosą one te nawyki i cenne lekcje do domu. Dzieci otrzymały też ciekawe materiały takie jak przepisy, licznik warzyw i owoców, umiejętności małego kucharza, które zabrały do domu, aby kontynuować swoją przygodę w rodzinnej kuchni.
Napisz komentarz
Komentarze